distributie

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE


Nota: Va rugam sa cititi si sa revizuiti toate instructiunile de instalare inainte de a incepe instalarea propriu-zisa.

Recomandarile de instalare pentru lemnul masiv distribuit de catre Casa Bambus sunt aceleasi ca pentru instalarea parchetului in general. Aceste recomandari au fost dezvoltate pe parcursul a mai multor ani de catre cele trei organisme internationale - Asociatia Nationala a Parchetului (NWFA), Asociatia Nationala a Producatorilor de Parchet din Stejar (NOFMA) si Consiliul Parchetului Masiv. Pentru cei care intentioneaza sa instaleze parchetul peste beton sau caldura radianta, recomandam site-ul Asociatiei Producatorilor Lemnului Masiv, unde subiectul este tratat pe larg: Parchetarea peste dale de beton si caldura radianta si Podele din lemn masiv.

I. RESPONSABILITATEA PROPRIETARULUI/INSTALATORULUI


Parchetul din lemn masiv este un produs unic al naturii, caracterizat prin variatii distincte in esenta si culoare. Aceste variatii distincte in esenta si culoare nu sunt defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicatul parchetului din lemn masiv. (Aceste variatii inerente sunt de asteptat si intensifica frumusetea naturala si farmecul parchetului). Parchetul din lemn masiv distribuit de catre Casa Bambus este fabricat in conformitate cu standardele industriale international acceptate.

 • Instalatorul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de instalare. Examinati cu atentie parchetul, cu atentie deosebita asupra culorii, finisajului si calitatii inainte de a-l instala. Daca materialul nu este acceptabil, contactati imediat echipa de vanzari Casa Bambus.
 • Inainte de a incepe instalarea oricarui parchet din lemn masiv, instalatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea si conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni pentru instalarea parchetului din lemn CASA BAMBUS. Firma noastra isi declina responsabilitatea in cazul esuarii instalarii, datorata sau asociata cu podele pregatite in mod necorespunzator sau cu deficiente ale mediului de instalare.
 • Folosirea petelor, umpluturilor si a chitului pentru corectarea defectelor in timpul instalarii trebuie acceptat ca o procedura uzuala.
 • La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).

II. INSPECTIA LOCULUI UNDE VA FI INSTALAT SI ACLIMATIZAREA

 • Intr-o constructie noua, parchetul din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15.5-16şC si o umiditate relativa de 30-50%.
 • Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Verificati subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
 • Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 72 de ore inainte de instalare. Nu deschideti pana nu e gata de instalare.
 • Manevrati cu grija. Nu il asezati in picioare. Depozitati parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de patru inci sub si in jurul cutiilor.
 • Nu depozitati direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare.
 • Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 15.5-19şC si o umiditate relativa de 40-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.
 • III. PREGATIREA PODELEI

Pentru montajul parchetului masiv, Casa Bambus recomanda utilizarea unui sistem BONA.
Podelele trebuie sa fie:

 • CURATE - razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;
 • NETEDE/INTINSE - Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;
 • SOLIDE - sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35NEWTONO/mm patrat, se recomanda utilizarea sapei autonivelante H600;
 • USCATE - sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 2%. Pentru o sapa cu umiditate intre 2% si 5% se aplica rasina epoxidica R410.

Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.

IV. PREGATIREA LOCULUI DE INSTALARE

 • Aclimatizati produsul timp de 72 de ore inainte de instalare;
 • Verificati daca podeaua este neteda si solida. Reparati daca este necesar;
 • Taiati din lungimea usilor;
 • Eliminati materialele de constructie existente.

Pasul 1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE

 • Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
 • Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii.

Pasul 2: INSTALAREA PARCHETULUI


Metoda de fixare prin lipire
Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, lipiti parchetul masiv peste dalele de beton, folosind un adeziv bicomponent de calitate recomandat de specialistii in domeniu (Casa Bambus recomanda utilizarea adezivului bicomponent BONA R770.

Pasul 3: FINISAJUL


Dupa stabilizarea definitiva a parchetului se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale.Timpii de stabilizare variaza in functie de conditiile ambientale, de metodele de montaj si de adezivul folosit.

Pasul 4: SLEFUIREA


Se recomanda slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Aceste operatiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi.

Pasul 5: LACUIREA


Se recomanda aplicarea a 2-3 straturi de lac, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatoarea aplicare, asteptam ca lacul sa se usuce si sa se intareasca.
Casa Bambus recomanda gama de lacuri de la BONA-Suedia.

V. INTRETINEREA PARCHETULUI MASIV


1.Cunoscand tipul de finisaj al pardoselii din lemn urmariti procedurile corecte de intretinere pentru fiecare tip de finisaj.

2.Nu aplicati niciodata ceara pe o pardoseala "urethane". Majoritatea pardoselilor instalate in ziua de azi au finisaje "urethane".

3.Nu se folosesc produsele destinate vinilinului sau produse pentru ceramice pe pardoselile din lemn. Ceara de lustruit acrilica dauneaza lemnului facandu-l alunecos si dandu-i repede un aspect tern.

4.Daca aveti dubii in privinta finisajului parchetului, consultati-va cu instalatorul sau cu furnizorul de lac.

5.Plasati bariere de praf sau covorase la intrarile interioare si exterioare pentru a opri pietricelele, mizeria si nisipul.

6.Maturati sau aspirati regulat pardoselile din lemn.

7.Niciodata nu spalati cu un mop ud pardoselile din lemn. Apa baltita poate da un aspect tern stratului de finisaj, poate deteriora lemnul si lasa in urma reziduri decolorante.

8.Stergeti urmele de mancare sau alte picaturi imediat cu un prosop uscat sau usor umezit (stergeti uscat).

9.Pentru o pardoseala ceruita, lustruiti pentru a readuce stralucirea. S-ar putea sa doriti sa investiti intr-o masina monodisc.

10.Nu aplicati ceara in exces pe pardoseala ceruita. Daca pardoseala are un aspect tern mai bine incercati sa o lustruiti. Sub mobila sau in zonele mai putin utilizate nu trebuie sa aplicati ceara de fiecare data cand aplicati pe zonele foarte utilizate pentru a nu obtine un strat prea ingrosat.

11.Puneti plastic sau protectori sub picioarele mobilelor pentru a preveni zgarierea si urmele lasate la tarsaire.

12.Tineti minte: pantofii sport si cei cu tocuri inalte pot ciobi orice suprafata a pardoselii.

13.Cand mutati mobila grea protejati pardoseala introducand o carpa sub picioarele mobilei.

14.In cazul pardoselilor din lemn din bucatarie puneti un covor in fata chiuvetei pentru a strange apa.

CASA BAMBUS recomanda urmatoarele kitt-uri de intretirearea pardoselii din lemn:

1. CLEAN (UZIN - Germania)
- Produs special creat pentru a fi folosit in fiecare zi la curatarea podelelor de parchet lacuit.

2. FINISH CARE (UZIN - Germania)
- produs destinat intretinerii podelelor lacuite, inlatura micile zgarieturi si mizeria, dand suprafetelor lacuite aspectul de nou.