distributie

 

Raschetare parchet. Etape necesare si sfaturi.

Reconditionarea unei incaperi incepe cu raschetare parchet. Orice parchet mai vechi de 20 de ani (bine, ne referim numai la cel din lemn masiv) isi poate redobandi astfel stralucirea si frumusetea de odinioara. Dar nu uitati, pentru a prelungi durata de viata a parchetului se recomanda tratarea sa, cel putin odata la 5 ani cu doua straturi de palux si lac. 

Cititi si despre pasii pentru raschetarea parchetului si slefuire parchet.

Asadar, veti incepe cu operatiunea de raschetare parchet. Indreptati denivelarile cu o rindea electrica manuala si inlocuiti plintele. Insa operatia de propriu-zisa de raschetare a parchetului este pusa in practica doar de o masina profesionala de raschetare parchet. Se incepe raschetarea cu o granulatie mare iar dupa ce se scot zonele inchise se va trece la o granulatie mica. Pentru margini va trebui folosita o masina speciala, mai mica. Apoi se aplica grundul, dupa ce in prealabil a fost amestecat foarte bine cu solventul. Grundul se aplica in doua straturi cu o pensula lata. Apoi se trece la chituire, pentru ca ultima etapa sa fie reprezentata de lacuire. Lacul se aplica tot in doua straturi, insa primul va fi slefuit cu o granulatie foarte fina.

O raschetare adecvata se face in urmatoarele etape:

1. Verificarea si consolidarea suprafetei

Verificarea si consolidarea suprafetei

Se verifica daca lamele de parchet se misca sau scartaie sau daca au cuie pe suprafata superioara. Pentru lamele care se misca se foloseste rasina poliuretanica. Aceasta se introduce intre lame si se asteapta 12 ore uscarea.

Petru mai multe informatii accesati si paginile Cum se rascheteaza parchetul, Lacuire parchet si Cum se reconditioneaza parchetul.

2. Raschetarea

Dupa ce parchetul a fost consolidat se indeparteaza stratul de lac. Acest lucru se face cu o masina speciala pentru raschetat folosindu-se hartie de granulatie mare. Se trece la o slefuire fina a parchetului folosind hartie abraziva iar pentru spatiile inguste se foloseste o masina de dimensiuni mai mici denumita masina pentru margini.

3. Chituirea si slefuirea chitului

Pentru chituire se utilizeaza o rasina elastica  pentru legatura ce se amesteca cu praful de lemn care a rezultat din slefuire. Se va optine o pasta de culoarea lemnului care se intinde unifrom pe parchet. Suoa ce se aplica se asteapta pana cand chitul se intareste si apoi se va slefui cu o hartie abraziva fina.

4. Finisarea

Etapa de finisare la raschetare parchet

Dupa slefuire se trece la faza superioara de finisare folosindu-se un buffer, o masina cu discuri. Cu aceasta se incepe finisarea cu discuri abrazive si se recomanda ca in final sa se foloseasca plase brazive. La sfarsitul acestei operatiuni parchetul trebuie sa aiba o suprafata foarte fina, fara zgarieturi si urme.

5. Aplicarea grundului

Inainte de a aplica grundul parchetul trebuie aspirat de mai multe oi pentru a se indeparta praful. Grundul inchide porii lemnului si lacul se va distribui uniform fara pete si fara sa existe riscul de a se exfolia. Grundul se apluca intr-un strat subtire cu un trafalet special care sa impiedice formarea bulelor.

Dupa intarire se slefuieste cu o plasa abraziva se aspira si se sterge cu un material antistatic pentru a se elimina praful.

6. Lacuirea

Pentru parchetul din lemn masiv este recomandata lacuirea pentru a se evita  ca umiditatea din atmosfera sa fie absorbita de parchet. Se aplica primul strat de lac cu acelasi tip de trafalet ca cel pentru grund si se steapta minimum 12 ore intarirea acestuia. Se slefuieste si se aplica un nou strat de lac.

  Sfaturi raschetare parchet

CasaBambus va pune la dispozitie toate accesorii necesare operatiei de raschetare parchet. Pentru ca nu intotdeauna trebuie sa inlocuiti parchetul!