distributie

Vezi modele de adeziv parchet

Parchetul este ultimul strat de finisaj care in urma aplicarii are rolul de a innobila suprafata pardoselii. Montarea parchetului cu adeziv este tot mai des utilizata. Parchetarul ar trebui sa decida uneori atat din punct de vedere tehnic cat si economic ce adeziv urmeaza sa foloseasca pentru montaj. Luarea acestei decizii pare simpla, dar din punct de vedere tehnic si economic lucrurile tind sa fie mai complicate. Ce adezivi se vor utiliza pentru operatiunile de montaj parchet?

 

Tipuri de adeziv parchet

Adezivi vinilici in dispersie apoasa

Sunt produsi monocomponenti gata pentru a fi utilizati sub forma unei dispersii vascoase pe baza de rasina vinilica si cu un continut redus de apa. Intarirea lor se realizeaza prin pierderea unor parti lichide din pasta de adeziv, apa se absoarbe catre un suport si parchet iar procesul este urmat de reactia ireversibila de intarire a rasinii. Adezivul poate sa preia mici variatii dimensionale ale parchetului si stratului de suport.

In momentul aplicarii si dupa ce este montat parchetul adezivul va degaja o cantitate mai mica de vapori sau substante volatile si nu este daunator pentru sanatatea celor care monteaza sau pentru sanatatea beneficiarilor.

Adezivul vinilic se va aplica doar pe suportul absorbant, de tipul sapa grosiera sau sapa autonivelanta pe baza de ciment, pe panouri din lemn sau pe podea, stabile dimensional si foar pentru parchet cu dimensiuni mici cum ar fi mozaicul, lamparchetul, panourile preasamblate din lamele mici. Se poate utiliza la podele incalzite.

Adezivul vinilic are si o foarte buna capacitate de a lipi parchetul dar numai pe strat de suport absorbant cu rezistenta la smulgere prin tractiune directa.

Este considerat cel mai accdeisbil adeziv. Utilizarea sa este de foarte multe ori limitata la stratul de suport pe care se va executa montajul precum si pentru speciile si dimensiunile parchetului.

Nu se utilizeaza pentru a monta parchetul pe strat de suport neabsorbant de tipul pardoseli din mozaic, marmura, gresie, daca sapa grosiera este consolidat sau tratata cu bariere de vapori care se vor realiza din rasini poliuretanice sau din rasini epoxidice. Nu se utilizeaza pe sapa care nu are o bariera de vaporti sau sub sapa. In cazul in care lungmea lamelei este mai mare de 500 mm sau daca parchetul este instabil din punct de vedere dimensional.

Adezivi pe baza de rasini reactive pentru parchet

Acestia sunt clasificati in mai multe categorii:

Adezivi bicomponentei pe baza de rasina epoxi poliuretanica pentru parchet.

Sunt produse formate din mai multe componente: componenta A care are la baza rasini epoxi poliuretanice si componenta B care este un catalizator. Intarirea adezivului are loc doar dupa amestecarea si omogenizarea componentelor printr-o reactie chimica. Adezivul nu are apa. In urma intaririi, adezivul poate sa preia variatiile dimensionale mari ale parchetului sau ale stratului suport.

In momentul aplicarii se pot degaja mici cantitati de vapori sau de substante iritante datorita substantelor epoxidice cu greutate moleculara mica in special in perioade foarte calduroase si poate genera alergii in cazul parchetarilor sensibili. In urma intaririi are o emisie redusa de substante volatile.

Se aplica pe suport absorbant dari si pe suport neabsorbant.

Adezivul epoxipoliuretanic poate fi utilizat pentru a monta orice tip de parchet, iar fisa tehnica precizeaza dimensiunea clara de montare in cazul parchetului masiv adezivul nefiind limitat la dimensiunea parchetului stratificat facut din specii exotice sau autohtone. Adezivul se poate aplica inclusiv in podeaua incalzita.

Adezivul are o foarte buna capacitate de a lipi parchetul pe un strat de suport absorbant sau neabsorbant fiind rezistent la smulgere prin tractiune directa.

Este cel mai economic adeziv si odata preparat amestecul se poate folosi in timp de pana la 70 de munute. Restul de adeziv nu se poate folosi la alte lucrari si se va intari.

Acest adeziv este utilizat pentur a monta parchetul pe un strat de suport absorbant sau neabsorbant.

Adezivi monocomponenti pe baza de rasina poliuretanica pentur parchet

Sunt produse monocomponente, gata de utilizare, pe baza de rasini poliuretanice. Intarirea acestui adeziv se face prin reactia chimica existenta intre adeziv si umiditatea existenta in sapa sau in parchet. Nu contine apa. Adezivul poate sa preia variatiile dimensionale si mai mari comparativ cu adezivii bicomponenti epoxi poliuretanici ai parchetului sau ai stratului suport.

In momentul aplicarii pe timp foarte calduros se pot degaja mici cantitati de vaporti isocianati, care pot provoca alergii parchetarilor sensibili. Dupa ce se intareste adezivul acesta are emisii foarte mici de substante organice volatile si nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea beneficiarilor.

Adezivul poliuretanic se aplica pe suport absorbant sau neabsorbant pentru orice tip de parchet de mari sau mici dimensiuni si se poate aplica inclusiv pe pardoseli incalzite.

Poate fi utilizat pentru montajul oricarui tip de parchet, fisa tehnica precizand dimensiunea maxima pentru montarea de parchet masiv si adezivul nefiind limitat de dimensiunea parchetului stratificat din speciile exotice sau autohtone.

Adezivul monocompoent poliuretanic are o capacitate buna de a lipi pe strat suport avand rezistenta la smulgere prin tractiune directa. Este gata preparat si restul de adeziv poate fi folosit si la alte lucrari.