Sector tehnic
- Instructiuni montaj parchet stratificat
- Instructiuni montaj parchet
- Instructiuni montaj usi
- Servicii montaj
- Instructiuni montaj parchet Deck
- Adeziv parchet
- Parchet masiv
- Parchet stratificat
- Parchet triplu stratificat
- Raschetare parchet
- Parchet stratificat sfaturi
- Adeziv parchet sfaturi
- Sfaturi parchet masiv
- Sfaturi parchet triplu stratificat
- Caracteristici parchet triplu stratificat
- Parchet dublu sau triplu stratificat?
- Intretinerea parchetului triplu stratificat
- Pasi raschetare parchet
- Slefuirea parchetului
- Pret parchet stejar
- Parchet triplustratificat
- Parchet stejar
- Ghid de cumparare parchet masiv
- Ce este parchetul triplu stratificat?
- Ghid de cumparare parchet triplu stratificat
- Ghid de cumparare elemente fixare parchet
- Montajul si intretinerea parchetului din bambus
- Ghid de cumparare parchet bambus
- Avantaje parchet stratificat
- Pasi montare parchet laminat
- Cum se curata parchetul laminat
- Sfaturi intretinere parchet
- Cum alegem parchetul pentru casa
- Cum se reconditioneaza parchetul masiv
- Etape raschetare parchet
- De ce lacuim parchetul
- Avantaje parchet triplustratificat
- Pasi lacuire parchet
- Cum alegem parchetul
- Parchet stratificat avantaje si dezavantaje
- Cum se curata parchetul?
- Cum curtam parchetul triplu stratificat
Cataloage produse
INSTRUCTIUNI DE MONTAJ PENTRU PARDOSELI DIN LEMN PENTRU EXTERIOR
Deck-ul (pardoseala pentru exterior) este realizat in intregime din lemn masiv, din speciile cele mai dure si rezistente:Ipé, Itauba, Bangkirai, Cumaru, Garapa, Teak etc.
Lamelele au dimensiuni mari (90/95/145mm latime, lungimi de 800-5000mm) cu o grosime de 17,5/19/21/25 mm, adecvate sa suporte greutati si solicitari chiar insemnate.
Profilele suportului sunt din aceeasi esenta, late de 90/95 mm si lungi de 800-5000 mm, cu grosime de 19/21 mm .
Profilele se sprijina liber pe suprafata de pardosit, deci, cu o montare flotanta. Lamelele se dispun deasupra profilelor si se fixeaza de acestea in doua moduri : fie direct cu suruburi vizibile, pe suprafata lamelei cu mentiunea a se utiliza cate 2 (doua) suruburi pentru fiecare prindere de suport ; fie cu prindere ascunsa, respectiv fixarea surubului se face pe dedesubt, din profil spre lamela, cu aceeasi mentiunea, sa se prinda cu cate 2 suruburi fiecare lamela.
REGULI DE MONTAJ SI PASTRARE
Deck-ul poate fi montat pe profile flotante din aceeasi esenta sau chiar esente diferite care pot fi montate in exterior si se fixeaza cu suruburi, iar ulterior, pentru stabilirea planeitatii, se pot folosi ploturi metalice sau din plastic. Cand se monteaza, intre lamele se lasa rost de dilatare de 4-7 mm.
Lamelele pentru decking de exterior trebuie depozitate la adapost si in locuri bine aerisite, evitand expunerea directa la soare, in special in zilele foarte calde. Acestea trebuie legate cu chingi la capete pentru a evita curbarea lamelelor,pana la inceperea montajului. Daca se lasa libere, datorita lungimii, densitatii mari si a tensiunii din fibra, lamelele se pot curba daca nu sunt prinse in chingi.
Observatii:
Gaura de fixare a surubului trebuie sa fie de diametru inferior celui al surubului ales.
Elementul-suport nu se pregaureste, riscul de a se fisura fiind minim.
Aceste observatii se refera la cazul in care suruburile se fixeaza la vedere. In cazul in care se face fixarea cu suruburi “ascunse”, dinspre dedesubt, gaura de trecere se face pe grinda. Fixarea cu suruburi pe fata care nu se vede a lamelei, permite fixarea intre doua elemente. Lamelele vin distantate cu cel putin 4-7 mm una de alta in apropierea marginilor pentru a prelua miscarile datorate variatiilor de umiditate atmosferica.
Pregatirea lemnului inainte de montare
Inainte de a incepe montajul, este important sa se curete lamelele cu apa, in scopul de a evita iesirea taninului la prima ploaie. Taninul poate provoca aparitia petelor pe suprafata lamelelor . Lemnul (deck-ul) se mai poate pata si de la expunerea lui la soare inainte de a se aplica grundul si uleiul.
Pregatirea suprafetei pentru montaj
Locul unde se monteaza lamelele tebuie pe cat posibil sa fie nivelat, de consistenta dura si compact .
Pozitionarea elementelor-suport
Lemnul care se utilizeaza ca suport trebuie sa aiba aceeasi densitate si durabilitate cu lemnul utilizat pentru pardoseala (bradul si pinul tratat trebuie evitate nu doar pentru joasa lor durabilitate dar si pentru densitatea lor redusa care nu permite o buna fixare a suruburilor de prindere).
Elementele-suport trebuie bine fixate, cu mijloace mecanice sau chimice adecvate care sa permita o ancorare stabila in timp.
In cazul utilizarii de materiale ca cimentul sau mortarul, fixarea lamelelor se efectueaza numai dupa uscarea completa si definitiva a agentului de fixare.
E fundamentala pozitionarea elementelor-suport paralel cu liniile pantei, cu scopul de a evita stagnarea umiditatii.
Distanta intre axele elementelor de suport depinde de grosimea lamelelor pentru pardoseala, astfel:
• lamele de grosime de 19 mm implica o distanta de 350-450 mm
• lamele de grosime de 21 mm implica o distante de 400-500 mm
• lamele de grosime de 25 mm implica o distanta de 500-600 mm
Se recomanda prinderea lamelelor pentru pardoseala de fiecare element –suport in parte.
Fixarea lamelelor pe elementele suport
Pentru a realiza un montaj ca la carte, lamelele trebuie prinse cu suruburi de suporti. Trebuie evitata cu orice pret fixarea cu cuie. Toate lemnele exotice pentru pardoseala prezinta o duritate care implica pregaurirea pentru evitarea riscurilorde fisurare a lemnului. Pentru aceasta operatie sunt indicate spirale adecvate pentru gaurirea lemnului dur.
Suruburile
Recomandam pentru fixarea deasupra suruburi din otel inox autofiletante pentru lemn, cu capat tesit cu lungimi recomandate de catre echipa de montaj (exemplu : daca deck-ul este de 21 mm si profilul de 21 mm, atunci surubul este de 4 mm grosime X 3,5 cm grosime). Diametrele suruburilor variaza in functie de grosimea lemnului dar oricum , o dimensiune corecta este intre 4 si 7 mm in diametru.
Surubul trebuie filetat pana la maxim si trebuie prevazuta o evazare potrivita pentru a permite capatului surubului sa nu iasa absolut deloc in afara.
Este obligatorie utilizarea a doua suruburi pe latimea lamelei. Distanta ideala intre suruburi este de cca 15 sau 20 mm de la marginea exterioara, circa 50-70 mm de la capat.
Pentru fixarea cu suruburi "ascunse", dimensiunea acestora se proportioneaza in functie de elementele de ancorare.
Realizarea de structuri premontate - PLOTURI
In acest tip de fixare, suruburile vin de dedesubt spre fata, perforand grinzile si infiletandu-se in interiorul lamelelor.
Trebuie folosite suruburi de lungimi adecvate pentru a evita ca acesta sa strapunga lamela in toata grosimea ei. Distantele de fixare a suruburilor in functie de marginile externe si capatul lamelelor, raman cele mai sus amintite. De asemenea, distantele intre axele elementelor-suport raman cele mentionate mai sus.
Intretinere si tratamente eventuale
Pentru a rezolva problema asperitatilor, este indicat sa se astepte ca prima ploaie sa ude din abundenta lemnul. Odata ce pardoseala se usuca, se poate face o trecere cu hartie abraziva cu rol de slefuire.Aceasta operatie tinde sa lustruiasca asperitatile si sa resolve inconvenientul.
Pentru a rezolva oxidarea naturala a lemnului datorata razelor ultraviolete (colorare gri-argintie) se utilizeaza un ulei special pentru exterior, ca tratament anual, si cu scopul de a face placut contactul cu suprafata lemnului. Folosirea uleiului permite si o mai buna transpiratie a lemnului cu rezultatul ca se reduce scrijelirea . Intretinerea cu ulei trebuie oricum facuta dupa indicatiile producatorului.
Ariile de utilizare sunt foarte vaste, precum:
• pentru gradini, parcuri, alei de traversare, spatii de separare intre aranjamente florale;
• spatii de relaxare exterioare, verande, terase, spatii de joaca;
• paliere si scari externe, jardiniere, gradinite cu flori;
• alei pe campurile de golf;
• spatii de promenade pe malul marii, punti, pontoane;
• terase pentru baruri si restaurante, etc.